De gevolgen van de Brexit op jouw webshop

31 JAN 2020 - #BREXIT #INTERNATIONAALHANDELEN #WEBSHOP #ENGELAND – LEESTIJD 3 MINUTEN

Wat weet je na het lezen?

 

  1. Wat de Brexit inhoudt;
  2. Welke gevolgen de Brexit heeft voor jouw webshop;
  3. Hoe je om kunt gaan met de gevolgen van de Brexit.

Wat is de Brexit exact?

Zoals je al weet gaat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit houdt in dat zij behandeld zullen worden als ieder ander ‘niet-EU’ land.

Wanneer gaan de nieuwe afspraken in?

Deze gaan in het nieuwe jaar, dus na 31 december 2020, in. Het kan echter zijn dat er een nieuw handelsakkoord tot stand komt waardoor deze datum verder verlegd wordt. (bron: Rijksoverheid)

Wat verandert er voor jouw webshop?

Omdat het Verenigd Koninkrijk als ‘niet-EU’ zal worden gezien, heeft dit invloed op verschillende onderdelen zoals:

  1. Importeren en exporteren van goederen;
  2. Belastingtarieven;
  3. Duur van verzending in en uit het VK;
  4. Impact op de tarieven van verzending.

In het kort gezegd zorgt het voor hogere kosten en gaat er meer tijd in administratieve bijzaken zitten. (Bron: SANA-Commerce & MyParcel)

Hoe kun jij jouw webshop voorbereiden op de veranderingen?

1. Importeren en exporteren van goederen

Voor het importeren en het exporteren van goederen zullen in het nieuwe jaar douaneformulieren ingevuld moeten worden. Hierdoor kan het importeren en het exporteren van goederen veel duurder worden. De douane formulieren kunnen bij de logistieke verzendpartij die je in de arm hebt genomen nagevraagd worden of zij een koppeling hiervoor hebben die in jouw webshop ingeregeld kan worden.

2. Belastingtarieven

De belastingtarieven zullen veranderen. Standaard dient er met ‘niet-EU’ landen middels het 0% BTW gehandeld te worden. Hierdoor zal de btw later zelf afgedragen moeten worden. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met de bijkomende invoertarieven en andere heffingen. In jouw webshop zul je dus in moeten stellen dat voor Engeland het 0% BTW tarief (ook wel BTW verlegd genoemd) gebruikt zal worden. Daarnaast kunnen de heffingen en invoertarieven hier berekent worden.

3. Duur verzending in en uit het VK

Vanwege de tussenkomst van de douane kan een levering binnen één dag niet meer gegarandeerd worden. Zowel voor jou als webshop die goederen verzend, als leveringen die je ontvangt van jouw leverancier. Daarnaast zullen ook de grenzen van het gewicht en afmetingen van pakketten veranderd gaan worden. Vraag de exacte veranderingen na bij jouw logistieke verzendpartij.

4. Impact op de tarieven van de verzending

De tarieven van de verzending zullen hoger gaan worden. Waar vaak rekening gehouden moet worden met 13,4% invoerrechten en mogelijke extra douane kosten. In jouw webshop zul je dus rekening moeten houden met variërende verzendkosten en waarschijnlijk een hoger tarief gaan hanteren.

Hulp of ondersteuning?

Onze professionals staan voor jou klaar om jouw bedrijf en webshop klaar te maken voor de Brexit. Bel dan ook gerust op om een vrijblijvend gesprek in te plannen waarmee wij samen met jou door de situatie heen gaan lopen en een vrijblijvend advies zullen geven.

Vond je het een interessant artikel?

Spread the word!

Bedankt voor het lezen!

 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Meer artikelen